Terapeutske vrijednosti soli

(Medicinska istraživanja)

Sol je od vitalnog značaja kod čišćenja katara nosa i začepljenja sinusa.

Sol je vrlo snažan prirodni antihistaminik

Sol spriječava grčenje mišića.

Sol je važna kako bi se spriječilo preveliko izlučivanje sline - do točke kada slina istječe prilikom spavanja -višak sline znači nedostatak soli.

Sol je od apsolutno vitalnog značaja za stvaranje strukture kostiju. Osteoporoza je u najvećoj mjeri uzrokovana nedostatkom vode i soli u tijelu.

Sol je vrlo učinkovita u stabiliziranju nepravilnih otkucaja srca. Jedna je od zabluda da sol uzrokuje povišeni krvni tlak - ona ga zapravo u suradnji sa vodom regulira.

Sol je od vitalnog značaja za odstranjivanje viška kiselosti iz stanica tijela, a naročito stanica mozga.

Sol je također od vitalnog značaja za regulaciju šećera u krvi - potreban element kod dijabetesa.

Sol je od vitalne važnosti za rad moždanih stanica od rođenja do smrti.

Sol je važna za apsorpciju hrane kroz crijevni trakt.

Sol je od vitalnog značaja za regulaciju sna. Ona je prirodni hipnotik.

Sol je važna za održavanje libida i seksualnosti.

Sol je od velike važnosti za sprečavanje proširenih vena na nogama i bedrima.

 

Ova istraživanja proveo je dr. Batmanghelidj

HALOKOMPLEX proizvodi i održava na unaprijed izabranom stupnju visoku koncentraciju praha samljevenog aerosola suhe soli. Udisane čestice tog aerosola dosežu kod vidljivog mjerenja 97% atmosfere. Koncentracija aerosola suhe soli kreće se između 0,5 do 10 mg/m3, ovisno o podešenom stupnju rada. Stupanj I — 0,5 mg/m3, stupanj II — 1,0-3,0 mg/m3, stupanj III — 3,0-5,0 mg/m3, stupanj IV — 7,0-10,0 mg/m3. Generator ne mora biti posebno opisan, funkcionira jednostavno automatski i čisto.

KAMENA SOL - HALIT

Preporučeni sastav za haloterapiju
Elementi Koncentracija (%) Elementi Koncentracija (%)
       
NaCl <99 Al <0.01
K <0.02 Ni <0.02
Mg <0.01 Cr <0.2
Ca <0.5 Cd <0.05

Najvažniji element aerosola suhe soli, koji proizvode generatori, je natrijev klorid (NaCl), koji je ključan element u nalazištima soli (vidi aerosol suhe soli, Wieliczka, mine na području Perme, aerosol suhe soli - Glose i druge) i koji stvara bitan dio (do 97%) aerosola.

Glavna djelotvorna tvar aerosola soli je velika količina čestica, koje se mogu udisati (1-5 mkm). Ove čestice su za vrijeme liječenja najdjelotvornija komponenta za ljudski dišni sustav. Aerosol soli pročišćava zrak i stvara antimikrobiološku, skoro sterilnu okolinu.

Aerosol mijenja reološka svojstva bronhijalnih izlučevina, tj. djeluje na sposobnost tečnosti, što dovodi do poboljšanja funkcije pročišćenja bronhija i olakšava izlučivanje. To opet dovodi do smanjenja upale, obnove fiziološke strukture sluznice dišnih putova i napokon do normaliziranja respiratorne funkcije.

Drugo pozitivno svojstvo haloaerosola je baktericidno djelovanje na mikrofloru dišnih putova (ubija bakterije koje rastu) i bakteriostatično (ubija bakterije koje ne rastu). Skoro sve bolesti dišnih putova su izazvane ili provocirane od uzročnika infekcije, koji čak nakon terapije antibioticima ostaje u organizmu. Osim toga, prevencija od napada bronhijalne astme uključuje protuupalna sredstva (uglavnom hormonalni ingalatori), jer se u biti kod bronhijalne astme uvijek radi o upali.

Pri tome se mora uzeti u obzir psihoterapeutski učinak halokomore. Stabilizacija sustava i vegetativnog sustava nije manje važna od baktericidnog efekta.

1. Akutne bolesti dišnih organa sa usporenim tokom bolesti i bolestima kroničnih plućnih bolesti u fazi komplikacije s pritajenim ili prolazećim tijekom:

 • akutni bronhitis;
 • recidivirani bronhitis;
 • kronični neopstruktivni i opstruktivni bronhitis;
 • bronhijalna astma s različitim patogenetskim varijantama tijeka;
 • bronhi ektazija; mukoviscidoza.

2. Bolesti grla, uši, nosa:

 • vasomotorična i alergijska rhinosinusopatija;
 • kronični rhinosinusitis;
 • kronični pharingitis;
 • kronični i akutni katar cijevi srednjeg uha.

3. Patologija kože:

 • atopična dermatoza,
 • difuzni i eksudativni oblik u stadiju stabilizacije kraste na stupnju stabilizacije;
 • ekcem.
Izrada web stranica