Liječnici o slanim sobama

Blagotvorni učinci soli

su dobro poznati vjekovima i danas se ponovno okrećemo ovom izvoru zdravlja. Još tridesetih godina 19. stoljeća pacijenti su podlegli ovom tipu liječenja u rudniku soli u Wielizka u Poljskoj. Od 1958. ovaj rudnik se najčešće koristio u liječenju astme, oboljenja gornjih i donjih dišnih puteva i alergijskih oboljenja.

Također je dobro poznato da je za spomenuta oboljenja kao i za oboljenja kože koristan boravak na moru. Nažalost, ne može si svatko priuštiti takav boravak više od jedamput godišnje.

Potvrđujem da je stanje pacijenata koji boluju od astme i oboljenja gornjih i donjih dišnih puteva poboljšan nakon 5 - 10 boravaka u sobama ispunjenih stijenama soli slično nakon boravka na moru. Pozitivni učinci traju prosječno tri mjeseca i, uspoređujući s troškovima četiri boravka na moru te uključujući i troškove liječenja kojima bi se poboljšalo stanje pacijenta, cijena jednog boravka u sobi je zanemariva.

Boravak u slanim sobama

može zamijeniti ljekoviti boravak na moru. Slani zrak smanjuje alergijske simptome. Boravak slanim sobama može biti od pomoći ljudima koji boluju od kroničnog kašlja, upale sinusa ili bronhitisa.

Slana soba

oponaša okoliš prirodnog rudnika soli ili morskih krajeva gdje je zrak bogat solju i tako umanjuje i ublažava oboljenja gornjih i donjih dišnih puteva - objašnjava Jiri Homolka.

napisao:
Pr.dr. Jiri Homolna, načelnik prve klinike za pluća prve medicinske škole Comenius sveučilišta i opće bolnice za edukaciju u Pragu (Češka)

******************

Morski klimatski uvjeti se koriste dugi niz godina u liječenju izvjesnih oboljenja kože, jer pomažu u ozdravljenju ali i značajno doprinose poboljšanju zdravstvenog stanja pacijenta, štiteći ga od nemogućnosti da normalno obavlja svoj posao. Oboljenja na koja ovi klimatski uvjeti izvanredno utječu su psorijaza, atopijski i kronični dermatitis.

Moderan, brz način života nam ne dozvoljava uvijek odlazak na more, stoga raste popularnost ovih soba koje su ispunjene stijenama soli. One nude iste terapeutske mogućnosti i pored toga bliže su nam. Slane sobe predstavljaju mjesta u kojima se oslobađa iz mineralnih tvari i elemenata u tragovima i to pri određenoj vlažnosti pri čemu se stvara jedinstvena mikroklima zasićena važnim elementima kao što su jod, bakar, magnezij, željezo, kalcij, kalij i drugi minerali koji su neophodni za normalan zdrav rad organizma.

Specifična mikroklima ovih slanih soba ostvaruje izvrsne rezultate ne samo na kožna oboljenja, već pozitivno utječe i na druge bolesti kao što su alergijska oboljenja, astma, zapaljenje nosne šupljine, oboljenja dišnih puteva, a pored svega navedenog ona utječe na oslobađanje organizma od stresa i okrjepljuje organizam. Zbog mnogih pozitivnih učinaka ja mogu samo preporučiiti boravak u ovim slanim sobama.

Napisala:
Dr.Zuzana Lukacova,dermatovenerolog,bolnica za edukaciju pri poliklinici u Bratislavi-Ruzinov,Slovačka.


******************

Boravak od 45 minuta u slanim sobama je istovjetan trodnevnom boravku na moru. Zrak je obogaćen jodom koji dezinficira, bromom, magnezijem koji je odličan u borbi protiv stresa, kalcijem koji se odlikuje antialergijskim svojstvima, kalijem ili selenom koji uništava slobodne radikale.

Napisao:
Dr.Jaroslav Mikula,medicinski direktor,Slovački zdravstveni SPA centar Piestany

Izrada web stranica